На головну сторінку

"Вишневий пиріг" здивував Костопіль

(Репортаж)

У п’ятницю, 23 листопада (2007), мистецька вечірка "Вишневий пиріг" завітала до Костополя. В рамках проекту Товариства "Вишнева гора" у цьому невеличкому районному містечку неподалік від Рівного була тільки перша вечірка. Учасників творчої зустрічі прихистив затишний клуб "Сузір’я", відомий ще з 80-х років як шаховий клуб. Вже з добрий десяток років його господар Олександр Козак організовує в цьому клубі найрізноманітніші заходи: інтелектуальні та мистецькі вечори, зустрічі з цікавими людьми. Знаючи, що господар "Сузір’я" абичого не запропонує, а раз запрошує, то обов’язково відбуватиметься в клубі (Центрі інтелектуальної творчості) щось гарне, на зустріч прийшло біля п’ятдесяти людей.

Формат мистецьких вечірок, що передбачені проектом товариства "Вишнева гора" як мандрівні (від містечка до містечка/села) одразу передбачав, що вони відбуватимуться не як звичайні концерти, а як зустрічі. Головним є спілкування, знайомство з творчими особистостями, що здатні нести в народ щось гарне і світле, мають що показати і про що розповісти.

Фольклорна виконавиця Раїса Цапун вразила костопільчан фольклорно-етнографічним доробком, адже розповідаючи про весільний обряд відразу демонструвала, як співали на Житомирщині та у Рівненському Поліссі. А тих пісень у пам’яті народної виконавиці... Справді гідний подиву доробок.

Адже, як фольклорист та етнограф, Раїса Цапун (чи не єдина на всю Україну) у своєму рідному селі Будичани Чуднівського району, що на Житомирщині записала поетапно від старожилів увесь широкий пласт весільних пісень разом з усіма обрядодіями, розшифрувала їх мелодії і видала це весілля в книжці під назвою "Сербинівське весілля" (давня назва села Будичани). А згодом не байдужий до народної творчості світ вітав нову збірку з весільним обрядом села Сварицевичі Дубровицького району. Чимало пісень зібрано і у селі Нобель, що в останні роки стало відоме всій Україні завдяки проведенню там, посеред чарівної природи (озера та ліси) щорічного фестивалю українського гумору та сатири. Раїса Цапун – керівник студентського фольклорного ансамблю "Джерело", тож автентичні весільні пісні, колядки, щедрівки, веснянки, петрівчані та найрізноманітніші родинно-побутові завдяки їй та цьому колективу живуть новим життям.

У Костополі автентичне весілля звучало у сольному виконанні Раїси. Окрім неї, у вечірці взяли участь гурт "Вишнева гора". Акомпанувала їм авторка пісень Наталка Дяченко. На "біс" прозвучали усі виконувані твори: "Покрова", "Колискова матінці Землі" та "Пісня Зими" А наостанок на глядачів чекав сюрприз. Люди просто завмерли з подиву, коли для спільного з Раїсою Цапун виконання пісні "Ой Василю-Василечку" солістки театру етно-естрадної пісні "Вишнева гора" Мирослава Толочик і Тетяна Батейко вийшли в ексклюзивному вбранні, створеному руками Раїси Цапун за мотивами весільного вбрання з серпанкового полотна, яке побутувало на Рівненському Поліссі наприкінці ХІХ століття. То така краса, яку треба показувати й пропагувати у всій Україні. А відтак костопільчани дізналися, що Раїса Цапун не лише дослідниця та виконавиця народних пісень, але й вишивальниця, визнана народна майстриня, яка неодноразово демонструвала свою творчість на різноманітних виставках ужиткового мистецтва.

Пригощаючись справжнісіньким вишневим пирогом, люди ще довго не розходилися – гомоніли. Обмінювалися враженням від почутого та цікавилися і вишиванням, і весільним обрядом, і книгами Раїси Цапун. (Колектив "Вишнева гора" у Костополі виступає не вперше.) І справді гідний подиву приклад. "Чому ж ми не записуємо пісень? Адже старі люди не вічні..." – говорили люди, дякуючи учасникам мистецького проекту за годину справжнього мистецького щастя.


16 грудня 2007 р.

На святковій, андріївській вечірці "Вишневий пиріг", яка відбулась 13 грудня в будинку культури при будівельно-технічному технікумі, гостей частували ритм-&-блюзовими ритмами молодого рівненського гурту "Пролісок" з чудернацькими "витівками" його лідера Вадима Аксьонова, дівчата з "Вишневої гори" чарували "Ворожбою", а господарі пригощали всіх домашніми варениками. Як годиться на вечорницях, співали українських пісень, і не просто співали, а змагались – кожен столик виконував обрану ним пісню, а гурт "Пролісок" оцінював змагання.

Мрія директора технікуму п. Богдана Дідича – "окультурити" цей будинок культури, тобто не лише відремонтувати його, а й зробити своєрідним центром української культури – цілком збігається з намірами організаторів "Вишневого пирога". Тому в Костополі вже є два місця, де мандрівна вечірка буде бажаним гостем – інтелектуальний клуб "Сузір’я" та будинок культури будівельно-технічного технікуму.


Статтю ввів: Суренж  27.11.2007
Відредаґовано:
Переглядів: 2860
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. Миколай (гість) 07.01.2009 14:13    
Всім моє щире вітання !!!
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/163.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB