На головну сторінку

У Клевані стартував масштабний мистецький проект „Вишневий пиріг"

(Репортаж)


Щоправда, більшість клеванців про це дізналися від своїх сусідів та знайомих, які волею долі опинилися 31 вересня на презентаційній творчій вечірці, що відбулася у будинку культури, що у Клевані-2. Вони із захопленням розповідали про незвичний, цікавий, багатий на враження концерт.

Це була не просто концертна програма, а творча зустріч, вечір знайомства клеванців з людьми, які є співаками, композиторами, поетами, акторами, дослідниками народної культури й древньої історії. Зокрема, на першій вечірці виступили піаніст, композитор і джазовий виконавець Максим Федоров, відома рівненська джазова співачка Юлія Тимочко, виконавиця народних пісень, народна майстриня й дослідниця народної творчості Раїса Цапун, дует вільної пластики "Наступний крок". Бойове мистецтво "Спас" представив Олександр Скарбарчук, власну поезію прочитали члени літературного об’єднання "Поетарх". Звісно, родзинкою концерту став виступ гурту "Вишнева гора" у складі Тетяни Батейко й Мирослави Толочик (гітара – Вадим Аксьонов, бас-гітара – Василь Якубець). Їх виступ був сприйнятий "на ура"! Цей гурт, нещодавній володар гран-прі міжнародного студентського фестивалю "Я і гітара", переможець багатьох інших фестивалів і конкурсів, вже добре знаний на Рівненщині та Західноукраїнському регіоні. Дівчата представляли жанр так званої співаної поезії. Мистецький керівник гурту та авторка його репертуару – непересічна й обдарована особистість Наталія Дяченко. Автор ідеї та проекту „Вишневий пиріг" – Юрій Дяченко. Режисер та ведуча програми рівненська журналістка Людмила Марчук. З презентацією книжки «Велич Дулібії Рось. Суренж. (Таємниці Волинської землі)» перед глядачами виступив рівненський науковець Валентин Дем’янов.

На завершення зустрічі всіх присутніх чекав сюрприз: у зал із тацями смачнющих пирогів з вишнями спустилися дівчата й кожен міг ними донесхочу поласувати.

Мета запущеного в дію культурно-мистецького проекту – зруйнувати стереотип „містечковості" й донести до людей думку, пробудити віру в те, що культурне життя в провінції може бути не менш цікавим від обласного чи й столичного.

Проект „Вишневий пиріг", в рамках якого заплановано подібні клеванській мистецькі вечірки, клубні зустрічі, зустрічі-концерти, презентації проектів тощо, – пересувний. Після двох-трьох зустрічей у Клевані (наступна відбудеться 14 листопада) сформовані товариством „Вишнева гора" творчі групи помандрують на Дубенщину, Острожчину, Костопільщину і поступово охоплять усю Рівненщину. До того ж, одним „Вишневим пирогом" не обійдеться. У новому, 2008 році товариство „Вишнева гора" готує низку щорічних мистецьких фестивалів об’єднаних під назвою „СУРЕНЖ". Щодо „Вишневого пирога", то його родзинкою є саме зустрічі: знайомство з митцями, непересічними особистостями, які презентуватимуть свої досягнення і розповідатимуть як вони йшли до цього. Митці — молоді й досвідчені — матимуть змогу поспілкуватися, обмінятися думками, творчими ідеями, поділитися досвідом. Молоді матимуть змогу себе показати, розкрити свій талант. В результаті співпраці та спілкування різних творчих особистостей, колективів та глядачів „Вишневий пиріг" має всі шанси перетворитися на своєрідну творчу майстерню. Начинка „Вишневого пирога" буде змінюватися з участю в проекті нових особистостей, солістів та творчих колективів. „Вишневий пиріг" відкритий для всіх, хто забажає взяти участь у наступних вечірках.

До керівників проекту можна звернутись за допомогою електронної адреси entre@rivne.com

Провідна ідеєя фестивальних дійств, які поки що лише в проекті, — спрямування на розвій етнокультури та особистісний розвиток учасників фестивалів.

Тож будемо чекати на наступні мистецькі зустрічі у творчому колі "Вишневого пирога"! Варто сподіватися, вони принесуть нам не менш змістовну та смачну "начинку".


Марина МАРТИНЕНКО
  

Статтю ввів: Суренж  06.11.2007
Відредаґовано:
Переглядів: 1134
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]


  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/159.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB