На головну сторінку

Шевченко має бути актуальним!

(Про І фестиваль–конкурс молодіжного бачення творчости Кобзаря „Шевченко-фест")

Стандартизоване бачення творчості Т. Шевченка вже набридло. У більшості Т. Шевченко асоціюється із трагізмом і злиднями, тяжкою долею українського народу. Та чи може бути інакше, адже починаючи змалечку і протягом шкільних років вчителі та хрестоматії нав’язують нам своє розуміння Шевченкових творів. Досі нікого не цікавить думка, як молодь сприймає творчість Т. Шевченка? Наскільки близьким є великий Кобзар для кожного з нас?

Все це молоді люди віком від 14 до 35-ти мали змогу проспівати, продекламувати, показати у творах візуального мистецтва на І-му фестивалі–конкурсі молодіжного бачення творчости Кобзаря „Шевченко-фест". Відбіркові тури відбулися минулих вихідних у палаці культури ім. Гн. Хоткевича (пісні на слова Т. Шевченка) та у Храмі св. Лазаря (поезія та візуальне мистецтво на Шевченківську тематику). Всього було подано 51 заявку до участі. Конкурсантів оцінювало компетентне журі у складі 9 осіб (по 2 фахівці з пісенної, мистецької, поетичної сфери і 3 представники від організаторів та громадсько активної молоді Львова). Процедура оцінювання відбувалась у закритому режимі.

Першого дня пісні на слова Т. Шевченка презентувало 15 учасників. Різноманітність стилів виконання вражала: можна було почути як пісні, виконані а-капелла (Руслана Лоцман, Уляна Сидорук), так і потужний рок від „Оркестру Янки Козир". Наступного дня журі та всі присутні, хто не полінувався прийти, „послухали" і „побачили" Шевченка у храмі святого Лазаря – саме тут відбувався конкурс поезії та творів візуального мистецтва. Більшість учасників дотримувались класично-академічного виконання, подекуди відчувався брак акторської майстерності, хвилювання, однак були і дуже яскраві виступи. Щодо творів візуального митсецтва, то в них насправді фантазії не було меж. У невеликій кімнатці, де власне і були розміщені експозиції: звичайна і комп’ютерна графіка, модернові колажі, фотомонтаж, відчувався свіжий погляд на особистість і творчість Т. Шевченка.

Про організацію фестивалю розповіла співорганізатор, львівська співачка Софія Федина.

– Що спонукало вас організувати „Шевченко-фест"?

– Мене спонукав до цього особистий досвід. Як співачка, маю у своєму репертуарі пісні на слова Т. Шевченка, але виконую імпровізовано – в сучасному прочитанні. Одного разу мене запросили на урочисту академію в Оперу і там я зустрілася із перешкодами, мовляв так не співай, так не смій. Однак, я вирішила виступити так, як задумала. Коли виступила, то зрозуміла, що цей твір публіка сприйняла найкраще, оскільки він був актуальний, цікавий і незаїжджений. Довгий час я розмірковувала над ідеєю фестивалю, де б молодь могла показати своє бачення творчости Т. Шевченка. У грудні минулого року зголосилися Студентське братство Львівської Політехніки, Молодіжне об’єднання „Граніт" та Молодіжний націоналістичний конгрес. Разом ми взялися організовувати цей проект. Ми дуже хотіли показати громадськості, що Шевченко має бути актуальним.

– Чи виникали організаційні труднощі, зокрема фінансові?

– Спочатку було дуже важко з фінансуванням. Багато фірм, до яких ми звертались, говорили, що їм нецікаво, не потрібно і що вони займаються благодійністю, а наш проект дуже схожий на комерційний. На щастя, знайшлися люди, які нас підтримали фінансово та інформаційно. Сподіваємось, що добре зарекомендуємо себе цього року, а наступного буде краще.

– Чи не плануєте видати диск пісень із „Шевченко-Фест"?

– Так, має вийти CD із кращими піснями, а також збірка поезій і творів візуального мистецтва. Надіємось, що збірку вдасться видати до гала-концерту, який відбудеться 19 травня.

– Чи були якісь творчі обмеження для учасників фестивалю?

– Жодних. Стосовно пісень, то це міг бути і рок, і реп, і виконання а-капелла. Стосовно поезій та візуального мистецтва – також повна свобода. Ми не заперечуємо класики, але хочемо показати, що Шевченко може бути сучасним і популярним.

„Шевченко-фест" – гарний початок поєднання традиції і сучасності як для свідомих українців, так і для тих, хто переслідував інші цінності. Шевченко має бути актуальним!


Христина КОРНІЄНКО, Львів
  
Джерело: Інформаційний бюлетень ІКААПУ Інформ №7 (82) 2007 рік
Статтю ввів: bohdanko  02.06.2007
Відредаґовано:
Переглядів: 3365
  Коментарі     ПРАВИЛА!     ДЕ СКАЧАТИ mp3 ?!
[cховати]
1. ДідВасиль (член клубу) 10.06.2007 08:30    
Дуже гарна ідея - поглянути й послухати, як сприймають і передають Шевченка наші сучасники.

Але як би його так зробити, щоб бодай фрагменти такого фестивалю бодай тимчасово подати на сайті? Бо для тих, хто не міг бути там присутнім, це ніби татова розповідь про те, як вони бачили, як пан їли смаженого індика...
0/0



  Адреса цієї сторінки: https://www.pisni.org.ua/articles/144.html

 ВХІД
Е-мейл: 
Пароль: 
  Забули пароль?
  
  ПІДПИШІТЬСЯ! ГРУПИ У СОЦМЕРЕЖАХ
FB